+36 (70) 940 50 60

Milyen megt√©r√ľl√©sre lehet sz√°m√≠tani a Brutt√≥ elsz√°mol√°s mellett?

A bruttó elszámolásban sem kell, hogy sokkal rosszabb legyen mint a szaldó elszámolásban. Mutatjuk miért.

Mutatjuk mire kell figyelni a Bruttó elszámolásnál.

Több ezer
el√©gedett csal√°d √©s c√©gvezetŇĎ
+10 év
szakmai tapasztalat
IEC
European standard
Ter√ľleti napelem-szak√©rtŇĎ
aki csak az √Ėn √ľgyeire figyel
20 év *
panel garancia.
25 év *
lineáris teljesítmény garancia
10 év *
inverter garancia
IdŇĎt√°ll√≥ garancia
unok√°i is √©lvezhetik elŇĎny√©t.

Miért nem kell temetni a napelemes rendszereket Bruttó elszámolás mellett sem?

Az elm√ļlt √©vekben a napelem piacon brut√°lis megt√©r√ľl√©seket l√°ttunk. Azok, akik az elm√ļlt 2-3 √©vben l√©ptek be a napelemes piacra, szinte „aranyb√°ny√°ra” leltek: a lakoss√°gi piacon az √°tlagos megt√©r√ľl√©si idŇĎ mind√∂ssze 5-7 √©v, m√≠g a c√©ges szf√©r√°ban ak√°r 2-3 √©vet is el√©rhetett.¬† Hogy j√∂tt ez √∂ssze?

 1. Elszámolási forma: Szaldó elszámolás
 2. KedvezŇĎ √°llami t√°mogat√°sok
 3. HATALMAS energiaár növekedés :  210 Ft/kW Р390 Ft/kW  közötti árakkal találkoztunk a piacon vállalkozások esetében
 4. FejlŇĎd√©s a napelem technol√≥gi√°ban

A soha nem l√°tott m√©rt√©kŇĪ energia√°r n√∂veked√©s√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen a c√©ges napelemes beruh√°z√°sok megt√©r√ľl√©si ideje 2-3 √©vre cs√∂kkent, ugyanis az energia√°rak majdnem megt√≠zszerezŇĎdtek.

Viszont ez m√°r a m√ļlt, √©s mutatjuk mi j√∂n most.

M√©gis milyen megt√©r√ľl√©sekre lehet majd sz√°m√≠tani az √ļj elsz√°mol√°s mellett?

A megt√©r√ľl√©st 4 fontos t√©nyezŇĎ befoly√°solja: a napelemes rendszer √°ra, valamint az infl√°ci√≥ m√©rt√©ke/n√∂veked√©se √©s az energia√°rak emelked√©se √©s az elsz√°mol√°s forma.

Ezen 4 t√©nyezŇĎt figyelembe v√©ve ak√°r az al√°bbi, tov√°bbra is igaz√°n kedvezŇĎ megt√©r√ľl√©si idŇĎkre lehet sz√°m√≠tani Brutt√≥ elsz√°mol√°sban is:

 1. Elszámolás forma: Bruttó elszámolás
 2. V√°ltoz√≥ finansz√≠roz√°si lehetŇĎs√©gek
 3. Megmaradt és várhatóan lassan tovább emelkednek energiaárak
 4. Tov√°bbi technol√≥giai fejlŇĎd√©s, amely olcs√≥bb√° teheti a napelemes rendszer fajlagos √°r√°t.

Ezek √∂sszhat√°s√°ra a Brutt√≥ elsz√°mol√°s mellett azt v√°rhattuk, hogy a megt√©r√ľl√©si idŇĎ nagyon nagy m√©rt√©kben megn√∂vekszik, de val√≥j√°ban nem √≠gy t√∂rt√©nt.

A 2019. √©v elŇĎtti idŇĎszak megt√©r√ľl√©si mutat√≥in√°l is jobb lett. A technol√≥gia fejlŇĎd√©s√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen hat√©konyabban termelnek a napelem panelek, √≠gy alacsonyabb lehet a teljes rendszer fajlagos √°ra is.

A magas szinteken rekedt √©s tov√°bbra is v√°rhat√≥an emelkedŇĎ energia √°rak miatt a megt√©r√ľl√©si idŇĎ 4-6 √©v k√∂r√ľl v√°rhat√≥.

SŇĎt, v√°rhat√≥an a k√∂vetkezŇĎ √©vek sor√°n emelkedni fog az infl√°ci√≥ m√©rt√©ke is, mely hat√°sok tov√°bb fogj√°k jav√≠tani napelemes beruh√°z√°sa megt√©r√ľl√©s√©t.

4-6 √©ves napelemes megt√©r√ľl√©si idŇĎ Brutt√≥ elsz√°mol√°s mellett!?!

Erre nem igaz√°n sz√°m√≠tott senki, mikor a h√≠r napvil√°got l√°tott, hogy elt√∂rlik a szald√≥ elsz√°mol√°st. Legt√∂bben temetni kezdt√©k a napelemes lehetŇĎs√©get, mint energia kiad√°st cs√∂kkentŇĎ t√©nyezŇĎt.

Persze a mostani k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt j√≥val k√∂r√ľltekintŇĎbben kell rendszert tervezni √©s t√∂bb ismeret kell hozz√°, hogy ezek a megt√©r√ľl√©si idŇĎk el√©rhetŇĎek legyenek, de sok v√°llalkoz√°s eset√©ben adottak a k√∂r√ľlm√©nyek, hogy nagym√©rt√©kben cs√∂kkenteni tudj√°k villamos kiad√°saikat.

N√©zz√ľk meg milyenek az ide√°lis k√∂r√ľlm√©nyek a k√∂lts√©gcs√∂kkent√©shez.

Milyen szerencse, hogy nappal dolgozunk a legtöbbet

A legjobban azok a v√°llalkoz√°sok j√°rnak, akik a nappali idŇĎszakban termelnek √©s dolgoznak, mert ilyenkor termel a napelemes rendszer √©s a Napb√≥l nyert energi√°t azonnal fel lehet haszn√°lni a munkav√©gz√©sre.

Emellett fontos a

 • rendszer pontos m√©retez√©sre (hogy minim√°lis bet√°pl√°l√°s legyen)
 • fogyaszt√°si szok√°sokra szabott rendszer m√©retez√©s
 • A lehetŇĎ legmegfelelŇĎbb t√°jol√°s kiv√°laszt√°sa annak √©rdek√©ben, hogy elny√ļjthat√≥ legyen a termel√©si g√∂rbe a nap folyam√°n.

Ez igaz a ny√°ri √©s a t√©li idŇĎszakra egyar√°nt.¬†

Persze ny√°ri idŇĎszakban, tavaszt√≥l ŇĎszig a helyzet jobb, ilyenkor ak√°r a teljes energia felhaszn√°l√°st is kiv√°lthatja a rendszer. A t√©li idŇĎszakban a rendszer nem fogja a teljes fogyaszt√°st kiv√°ltani, de m√©g ilyenkor is jelentŇĎsen cs√∂kkenteni fogja a k√∂lts√©geket.

Mutatjuk sz√°mokkal egy p√©ld√°n kereszt√ľl.

N√©zz√ľk meg egy p√©ld√°n kereszt√ľl:

(ez egy ir√°nyad√≥ sz√°m√≠t√°s c√©g√©nek, a megt√©r√ľl√©s sz√°m√≠t√°s√°r√≥l csak napelem szak√©rtŇĎink tudnak inform√°ci√≥t adni)
Példánkban: 50kW-os rendszerrel számolunk és 210 Ft/kw vételezett áram árral.

1. Napelemes rendszer n√©lk√ľl:

Napi kb. 130 kW/h a felhasznált áram és 210 Ft/kW a vételezett áram ára, így 27.300 Ft/nap a villamos költsége a cégnek.

Napelemes rendszer n√©lk√ľl kb. 9.964.000 Ft lesz az √©ves kiad√°sa.

2. Napelemes rendszerrel:

Napi kb. 130 kW/h a felhasznált áram, és 210 Ft/kW a vételezett áram ára.

Ny√°ri idŇĎszakban a rendszer megtermelhet 160kW/h √°ramot, ami azt jelenti, hogy ezekben a napokban, 0 Ft/nap is lehet a villamos energia k√∂lts√©g.

T√©li idŇĎszakban a rendszer megtermelhet 100kW/h √°ramot, ami azt jelenti, hogy naponta 30 kW/h √°ramot kell csak v√©telezni 210 Ft/kW-√©rt, vagyis 6.300 Ft/nap a villamos energia k√∂lts√©g.

√Ātlagolva a fenti sz√°m√≠t√°st, √©s elosztva egy eg√©sz √©vre a √°ram k√∂lts√©g√©t:

Napelemes rendszer használata mellett: akár 1.200.000 Ft is lehet az éves villamos kiadás.

√Ėsszehasonl√≠tva a k√©t √©rt√©ket, a j√≥l tervezett napelemes rendszer mellett egy c√©gnek j√≥val kevesebb villamos energia kiad√°sa lehet, mintha csak piaci √°ron v√©telezi a teljes √©vben a szolg√°ltat√≥t√≥l az √°ramot.

√Ėsszefoglalva: a p√©lda szerinti 9.964.000 Ft helyett kb. 1.200.000 Ft-ra cs√∂kkenhet az √©ves kiad√°s, ami durv√°n 8,7 Milli√≥ Ft megtakar√≠t√°st eredm√©nyezhet √©ves szinten (mely √∂sszeg a napelemes beruh√°z√°s megt√©r√ľl√©s√©nek alapj√°t adhatja).

Nem is besz√©lve arr√≥l, hogy napelemes rendszer n√©lk√ľl tov√°bbra is ki van szolg√°ltatva az √°lland√≥ energia√°r v√°ltoz√°snak.

A napelemes rendszer a Brutt√≥ elsz√°mol√°s mellett is hatalmas m√©rt√©kben tudja cs√∂kkenteni a c√©ges energia kiad√°sokat,¬† n√∂veli a c√©g stabilit√°s√°t √©s kisz√°m√≠that√≥bb mŇĪk√∂d√©si k√∂lts√©geket eredm√©nyez.

Term√©szetesen minden c√©g eset√©ben m√°s √©s m√°s megt√©r√ľl√©si idŇĎvel, fogyaszt√≥i szok√°ssal √©s energia √°rral kell sz√°molni.

Hogyan tudhatom meg, hogy v√°llalkoz√°som milyen megt√©r√ľl√©sre sz√°m√≠that?

 1. Kattintson az alábbi gombra és a kalkulátor oldalunkon adja meg az kért adatokat.
 2. A napelem szak√©rtŇĎnk felveszi √Ėnnel a kapcsolatot a megadott el√©rhetŇĎs√©gen
 3. Kötelezettségmentesen és készségesen segíteni fognak és válaszolnak minden kérdésére,
  • ak√°r megt√©r√ľl√©ssel kapcsolatban,¬†
  • ak√°r tervez√©ssel,
  • ak√°r a rendszer √°r√°val kapcsolatban √©rdeklŇĎdik.
 4. A konzult√°ci√≥t k√∂vetŇĎen elk√ľldj√ľk √Ėnnek a megbesz√©lt inform√°ci√≥kat, hogy k√∂nnyed√©n √°tl√°ssa a v√°llalkoz√°sa k√∂lts√©gcs√∂kkent√©si lehetŇĎs√©geit.